Profilaxia dentară

Ce este profilaxia dentară ?

Profilaxia dentară este cea mai simplă și mai ieftină metodă de tratament stomatologic.
Sub numele de profilaxie dentară sunt reunite toate metodele de prevenire a îmbolnăvirii țesuturilor dentare.

În cabinetul nostru, vă oferim următoarele servicii de profilaxie dentară:

Control periodic
Îndrumări privind igiena dentară, metodele de periaj eficiente precum și modul de utilizare al mijloacelor auxiliare de igienizare (ața dentară, periuțele interdentare)
Detartraj, periaj profesional și Air-flow (air-abrassion)
Fluorizarea locală
Sigilarea șanțurilor și fosetelor
Igiena orală

Igiena cavității bucale este de o importanță majoră, atât pentru sănătatea noastră, cât și din punct de vedere social, deoarece când intrăm în contact cu o altă persoană primul impact este cel vizual, iar un zâmbet frumos este un punct în plus. De multe ori pacienții încearcă să își realizeze un periaj corect dar din pacate nu știu cum.. din acest motiv vă vom explica pe larg toate metodele de periaj dentar precum și cum să folosiți metodele auxiliare de igienizare.

Întrebări frecvente:

Cum îmi aleg periuța de dinți, când o schimb cu una noua?
Cum să folosim ața dentară?
Cum se utilizează apa de gură, ce apă de gură alegem?
Cum îmi igienizez o lucrare protetică, o punte sau o proteză dentară?
Ce trebuie sa facem ?

O igienizare profesională completă (cuprine detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și airflow) cu ocazia controlului stomatologic, de două ori pe an. Trebuie curățați toți dinții, indiferent dacă tartrul este sau nu vizibil cu ochiul liber. Astfel se poate preveni apariția bolilor gingivale, parodontale.
Să ne spălăm pe dinți în fiecare dimineață și seară, după o metodă corectă care poate fi explicată de către medicul stomatolog. Este foarte important ca metoda de periaj să fie una corectă, deoarece prin mișcări greșite periajul dentar poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.
Ce NU trebuie sa facem ?

Nu încercați metode „populare" de eliminare a tartrului de pe suprafețele dinților cu diverse substanțe sau instrumente. Tartrul nu va dispărea, în schimb vă puteți intoxica sau traumatiza.
Nu amânați detartrajul din cauză că „tartrul ține dinții la locul lor". Dacă dinții sunt mobili, tartrul împreună cu microbii din compoziția acestuia au determinat acest lucru! Prin amânarea detartrajului, boala evoluează, se agravează și variantele de tratament devin tot mai puține și mai costisitoare.
Fluorizarea locală

Cele mai folosite metode de profilaxie ale afecţiunilor dentare au la bază utilizarea fluorului. Folosit în mod corespunzător, acesta are un rol benefic, participând la îmbunătăţirea calităţii structurilor dentare şi implicit la creşterea rezistenţei acestora. Fluorul poate fi administrat pe cale generală sau locală. Metodele de fluorizare locală presupun aplicarea la nivelul dinţilor a unor geluri, paste sau lacuri cu conţinut crescut de fluor.

Ortodonție

Ce este tratamentul ortodontic ?

Tratamentul ortodontic reprezintă modalitatea de aliniere și îndreptare a dinților, stabilizarea și corectarea relațiilor ocluzale între cele două arcade.
Înghesuirile și ocluziile incorecte afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară va avea urmări asupra integrității tubului digestiv.

Am nevoie de tratament ortodontic ?

Multe persoane au dinții nealiniați, iar îndreptarea acestora nu este doar un deziderat estetic, ci și o îmbunătățire a sănătății oro-dentare.
Atunci când dinții nu se suprapun corect, mușchii maxilarului sunt solicitati suplimentar, ceea ce duce la probleme ale articulației temporo-mandibulare sau chiar la dureri de cap.

Cat dureaza un tratament ortodontic ?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei și poate dura de la câteva luni până la doi-trei ani. Majoritatea pacienților sunt tratati pe parcursul a unu-doi ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la cabinet, la fiecare 4 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de contenție, pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților. Odată cu realizarea consultului de specialitate, se va putea aproxima și timpul necesar de purtare a aparatului.

Ce este un aparat ortodontic fix ?

Îndreptarea dinților necesită o ghidare mai precisă decât cea obținută cu un aparat ortodontic mobil. În aceste cazuri se folosesc aparatele fixe, formate din inele și bracket-uri (dispozitive metalice sau ceramice aplicate pe fiecare dinte în parte) și o sârmă metalică ce unește bracket-urile. Acest ansamblu contribuie la schimbarea poziției dinților, medicul specialist ortodont fiind cel care controlează aceste mișcări.

Ce tratamente ortodontice sunt efectuate în cabinetul Smart Dental ?

În funcție de specificul fiecărui caz clinic, după realizarea unor radiografii și modele de studiu, medicul specialist ortodont, dr. Ioana Fodor vă va recomanda aplicarea unui aparat mobilizabil sau fix pentru rezolvarea problemelor dumneavoastră de aliniere a dinților.

Stomatologie pentru copii

Ce este pedodonția ?

Pedodonția este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Ea reprezintă o ramură a medicinii dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților temporari („de lapte”) și al dinților permanenți tineri (asistență stomatologică acordată copiilor).

Pedodonția cuprinde:

Tratamentul curativ și profilactic al dinților copiilor
Profilaxia anomaliilor dento-maxilare
Prevenirea cariilor și a afecțiunilor gingivale
Controlul plăcii bacteriene
Indicații pentru periajul dentar corect și igiena orală corespunzătoare.
Medicul dentist pedodont este mai mult decât un medic care pune plombe copiilor, el poate ajuta copilul să învețe la timp cum se realizează periajul dentar corect, poate să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. Totodată, medicul dentist pedodont poate ajuta în evitarea sau reducerea severității viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont, având astfel o contribuție importantă și în dezvoltarea armonioasă a oaselor faciale. Pedodonția cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări etc), deoarece prevenirea cariilor dentare este cel puțin la fel de importantă ca și tratarea lor, evitând astfel apariția unor tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi provocate de diverse afecțiuni ale dinților de lapte. Medicul dentist pedodont poate deci să fie de un real ajutor copilului dumneavoastră, ajutându-l să aibă un zâmbet frumos, strălucitor şi sănătos.

Când mergem la dentist ?

Vârsta la care copilul trebuie spălat pe dinți începe cu erupția primului dinte și continuă până când el deprinde tehnica corectă de periaj, de aceea prima vizită la cabinetul stomatologic trebuie să se facă nu mai târziu de vârsta de 3 ani. Aceasta este vârsta la care are loc de regulă erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dinți - dentiția temporară). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.
Scopul nostru este de a ajuta dezvoltarea unui copil sănătos, care va deveni un adolescent și apoi un adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă orală, care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vârste înaintate.

Pentru prima vizită la medicul dentist, copilul trebuie pregătit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta fără să îi sperie şi să asigure medicului o imagine cât mai plăcută.
Vorbește-i copilului tău despre cât de mare este și că a sosit momentul să facă o vizită medicului dentist. Încercă să ai o atitudine cât mai pozitivă, astfel ca împreună să reușim să creem o experiență plăcută copilului tău, iar el să revină cu plăcere, oricând, la cabinetul stomatologic.
Dacă aveți o anxietate legată de “trecutul” dumneavoastră în cabinetul stomatologic, încercați să o ascundeți copilului dumneavostră și să nu îi transmiteți acestuia frica. Încercați să nu folosiți cuvinte precum durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manoperă pe care o vom face, urmărind ca el să se relaxeze și să îi facă plăcere acestă nouă experiență benefică lui.
Datorită specialităţii noastre trebuie să luăm în considerare că cel mic nu este tot timpul în apelele lui şi, în aceste situaţii, chiar dacă este programat, este bine a se renunţa la şedinţa din ziua respectivă pentru ca copilul să nu capete repulsie faţă de tratamentul stomatologic.
Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel, asigurăm copilului un plus de confort căci prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive.
Recomandăm controale regulate la 6 luni, care constau în consultație și igienizarea profesională a dinților. De asemenea, recomandăm aplicarea de două ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistentei smalțului.

Ce urmărim prin profilaxie ?

Profilaxia primară are drept scop evitarea apariției procesului carios, iar în realizarea ei pot interveni atât măsuri nespecifice privind starea de sănătate, regimul alimentar, cât și măsuri specifice care să favorizeze o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topică - aplicarea de fluor pe suprafața dinților) sau sigilarea dentară.

Ce este sigilarea dentară ?

Profilaxia cariei dentare începe de la o vârstă fragedă la copii, în momentul erupției primului dinte definitiv pe arcadă - la 6 ani ! Primul dinte definitiv este molarul de șase ani. Acesta erupe în spatele tuturor dinților de lapte fără ca primul dinte de lapte să fie înlocuit (să cadă).

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanțurilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui). Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia cariilor aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților (în șanțuri și fosete). Aceste carii apar datorită faptului că igienizarea în aceste fisuri este dificilă datorită dimensiunilor mai mici decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde crează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios.
Sigilarea șanțurilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare în fața bolii carioase, fiind astfel cea mai sigură metodă de profilaxie primară a dinților recent erupți. Sigilarea se realizează printr-o modalitate simplă în cabinetul Smart Dental, prin utilizarea unor rășini compozite opace sau transparente, fotopolimerizabile.

Sfaturi utile în prevenirea cariilor dentare:

Reduceți frecvența consumului de alimente între mesele principale
Încurajați spălatul dinților și folosirea aței dentare
Atenție la băuturile consumate (cu conținut crescut de zahăr)
Evitați consumul de alimente lipicioase (caramele, bomboane gumate)

Boala Parodontală

Ce este boala parodontală ?

Boala parodontală este o afecțiune cronică care are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală. Aceasta afectează structurile care mențin dintele pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.

Primul semn al apariției unei boli parodontale este și prima fază a bolii - și este reprezentată de inflamația gingiei, care devine roșie-violacee și sângerândă la periaj sau masticație. De asemenea poate fi însoțită de prurit și senzație de tensiune. Netratată, aceasta evoluează către structurile profunde, situația devenind mai complicată.

Evoluție: treptat, gingia împreună cu suportul osos "se retrag", rădăcinile dinților devenind vizibile, iar dinții încep să prezinte un anumit grad de mobilitate. În ultima fază a bolii parodontale, dinții sunt expulzati spontan de pe arcadă fără a avea vreo altă afecțiune (ex. carie dentară).

Evoluția bolii este întreținută de acțiunea unor factori favorizanți:

Igiena orodentară necorespunzătoare
Tartrul
Fumatul
Probleme de ocluzie
Prezența unor factori retentivi la nivelul dinților (ex. carii netratate)
Anumite boli generale (ex. diabetul zaharat)
Stări fiziologice precum pubertatea, sarcina
Stresul psihoemoțional
Tratament

În cadrul tratamentului bolii parodontale, profilaxia joacă un rol esențial. Măsurile profilactice se adreseaza factorilor determinanți și favorizanți ai bolii:

O bună igienă orodentară
Detartraj periodic urmat de periaj professional și air flow
Tratamentul la timp al afecțiunilor dentare
Echilibrarea bolilor generale printr-o medicație corectă
Reducerea sau abandonarea fumatului
Un regim de viață echilibrat
Dacă boala s-a instalat deja, măsurile profilactice trebuie însoțite de tratamente stomatologice specifice efectuate de personal calificat:

Aplicații locale cu substanțe antibiotice și antiinflamatorii
Tratament antibiotic pe cale generală
Cauterizări chimice cu OTC
Intervenții chirurgicale (chiuretaj parodontal, intervenții cu lambou)
După stabilizarea bolii, se pot aplica tratamente de întreținere, cum ar fi:

Vaccinuri pe bază de extracte naturale vegetale și animale
Imunoterapie
Laserterapie
Rolul tartrului în producerea bolii parodontale

Tartrul dentar reprezintă un complex organo-mineral aderent de suprafața dentară sau de celelalte structuri solide din cavitatea orală, precum lucrări protetice, aparate ortodontice și este rezultatul mineralizării plăcii bacteriene.

În funcție de zona în care este prezent tartrul, supra sau subgingival, compoziția acestuia diferă.
Suprafața tartrului este rugoasă și acoperită de un strat de placă bacteriană nemineralizată, ce diferă în zona supra și subgingivală.

Localizări preferențiale ale tartrului:

suprafața linguală a incisivilor inferiori
suprafața vestibulară a molarilor superiori
suprafața ocluzală a dinților laterali lipsiți de antagoniști, cu o autocurățire și curățire artificială deficitare.
În timp, consistența și aderența tartrului supragingival cresc, iar culoarea virează spre maroniu-negru, prin impregnarea cu pigmenți din alimente sau de hidrocarburi și nicotină la fumători.

Protetică dentară

În cabinetul nostru, sunt realizate o gamă largă de lucrări protetice fixe și mobilizabile, utilizând cele mai bune materiale:

Inlay, onlay și coroane integral ceramice realizate în aceeași ședință cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (Cerec, Sirona, Germania) disponibilă acum în cabinetul nostru
Fațete ceramice
Lucrări protetice integral ceramice – zirconiu
Coroane integral ceramice, tehnica Empress, InCeram, Ceramica Feldspatică
Lucrări protetice metalo ceramice – cu prag ceramic
Lucrări protetice pe implante
Proteze scheletate – cu sisteme speciale
Proteze mobile
Dezideratele unei lucrări protetice, sunt:

Estetica deosebită a lucrărilor protetice realizate este preocuparea principală a medicilor noștri specializați în culoarea dentară
Sănătatea parodonțiului marginal (a gingiei de lângă lucrarea protetică).
În cabinetul nostru, prepararea dinților se face exclusiv cu prag, iar lucrările protetice provizorii (realizate în cabinet sau laborator) sunt obligatorii. Numai o astfel de șlefuire, cu prag, a dinților poate asigura sănătatea parodonțiului, coroanele dentare realizate de către noi având o limită precisă, fără invadarea țesutului parodontal, cu respectarea zonei de emergență a dintelui.

Chirurgie dentară

Cea mai frecventă intervenție chirurgicală întâlnită în stomatologie este extracția dentară.

Când un dinte este compromis (foarte distrus sau cu complicații parodontale), el trebuie extras.
El poate fi înlocuit prin inserarea unui implant dentar.

În cabinetul nostru se realizează urmatoarele tipuri de intervenții chirurgicale:
extractii dentare
extracții alveoloplastice
rezecții apicale
odontectomii
premolarizări

Conceptul Smile Design

Smile Design - recrearea zâmbetului tău la Smart Dental

În urmă cu câțiva ani, pacientul era nevoit să accepte o lucrare protetică gata realizată fără a avea un cuvânt de spus în realizarea ei.
Utiliznd conceptul de Smile Design – principala nostră preocupare este aceea de a anticipa rezultatul estetic dorit de pacient. Oferim pacientului posibilitatea de a vizualiza rezultatul lucrării protetice înainte de finalizarea ei.

Avem la dispoziție o serie de preocedee de la simple la complexe prin care realizăm acest lucru. Prefigurarea tratamentului se va realiza împreună cu dumneavoastră, pe baza modelelor și a fotografiilor inițiale. Vom realiza virtual viitoarea lucrare protetică, stabilind forma, textura și culoarea dinților dumneavoastră, prin:

fotografii digitale – realizarea unor fotografii digitale de mare acuratețe pentru discuția cazului
cazuri similare – prezentarea unor lucrări similare realizate în cabinetul nostru
wax-up diagnostic – prefigurarea lucrării finale prin ceară de culoare albă pe modelul de studiu
mock-up diagnostic – prefigurarea formei dorite a dinților prin adăugarea unor materiale compozite
lucrări provizorii – realizate în cabinet de către medicii noștri sau în laboratoarele dentare partenere – după forma pe care am stabilit-o prin wax-up sau mock-up
simularea computerizată a lucrării protetice – prin metode de analiză și prelucrare digitală a imaginilor computerizate putem modifica cu precădere forma dinților, poziția, culoarea acestora, nivelul gingival etc.
Pacientul va putea astfel alege mai ușor una din variantele de tratament propuse, cunoscând deja cum va arăta rezultatul final al lucrării protetice.

Implantul Dentar

Ce este un implant dentar ?

Implantul dentar este o piesă din titan, cel mai adesea sub forma unui șurub, care servește ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă. Plasarea implantului se face după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat după extracție, printr-o intervenție chirurgicală nu foarte complicată, comparând-o ca agresivitate cu o extracție.
Implanturile dentare constituie suport pentru coroane, proteze totale sau parțiale. Implantele dentare pot înlocui un dinte sau mai mulți dinți. Șurubul implantat este realizat din titan deoarece acesta este un material biocompatibil, încat osul reușeste să-l integreze în interiorul lui prin fenomenul de osteointegrare.

După plasarea corespunzătoare a implantului în os, urmează o perioadă de așteptare (3-6 luni), timp în care osul va accepta implantul, prin mecanismul de osteointegrare. În timpul acestei perioade, implantul va fi acoperit cu un șurub de vindecare, fără plasarea unei coroane, deoarece o solicitare necorespunzătoare poate duce la pierderea implantului dentar. La finalul acestei etape de osteointegrare, se poate realiza coroana, implantul fiind bine fixat și integrat în osul alveolar.

Cine poate beneficia de implant dentar ?

Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți, datorită accidentelor, diverselor boli sau complicațiilor datorate cariei dentare poate beneficia de terapia implantară.
Dacă lipsesc unul sau mai mulți dinți, restaurările protetice pe implante pot înlocui dinții lipsă.
În terapia implantară, sănătatea generală este un factor determinant mai mult decât este vârsta. Se consideră că dacă un pacient este suficient de sănătos încât să i se poată extrage un dinte, atunci el poate fi un candidat și pentru inserarea unui implant dentar.

Care sunt etapele realizării unui implant dentar ?

Perioada necesară definitivării etapelor unui tratament prin implant dentar este cuprinsă între 3, 6 sau mai multe luni. Echipa de medici care va realiza implantul trebuie să fie formată dintr-un medic implantolog, un protetician și un tehnician dentar.
Foarte multe persoane care apelează la implante dentare se întreabă dacă în perioada în care va avea loc operațiunea (care durează, după cum am văzut, între 3, 6 sau mai multe luni) vor sta fără dinți sau vor putea purta proteze. Pentru a nu fi necesar acest lucru, după efectuarea intervenției chirurgicale, medicii noștri pot efectua lucrări provizorii care să permită pacientului aflat în tratament implantar, continuarea activității în mod normal.

Ce durată de viață are implantul dentar ?

Factorii care afectează implantul dentar sunt identici cu cei care au dus la distrugerea sau pierderea dinților naturali. Printre cei mai importanți factori se numără – fumatul, alcoolul, o igienă orală defectuoasă, lipsa unui control stomatologic la timp, precum și alți factori ce țin de calitatea lucrării protetice realizată de către medicul stomatolog.

Tratamentul endodontic

Ce este Endodonția ?

Cuvântul „endodonție” provine din limba greacă și s-a format prin alăturarea a două cuvinte: Endo (= în interiorul) și Odontos (= dinte).
Endodonția este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul spațiului din interiorul dintelui, denumit spațiul endodontic, în care se găsește pulpa dentară.
Pulpa dentară sau conținutul camerei pulpare este reprezentată de țesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminații nervoase și țesut conjunctiv). Țesutul nervos din interiorul dintelui nu este de o importanță vitală pentru sănătatea, longevitatea și funcționalitatea dintelui. Funcția sa principală este cea senzorială. Absența nervului din interiorul dintelui nu va afecta funcționalitatea dintelui respectiv pe arcadă, el putând fi foarte bine tratat odontal (prin obturații) sau protetic.

De ce am nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal) ?

În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:
infectarea pulpei dentare printr-o carie dentară profundă, ea penetrând țesuturile dure dentare pâna în apropierea camerei pulpare.
traumatism dentar: fractura dentară, lucrări protetice sau odontale necorespunzătoare.
din motive terapeutice: de multe ori, datorită migrărilor dentare, pentru a putea utiliza dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică, este nevoie de o șlefuire intempestivă a țesuturilor dentare, șlefuire care duce la deschiderea camerei pulpare și implicit la tratamentul endodontic.
De multe ori, când pulpa dentară are o suferință incipientă și nu este încă infectată (durerile dentare apar atunci când bem lichide calde sau reci, mâncăm înghețată sau mâncare foarte fierbinte), medicul poate încerca un tratament dentar numit coafaj dentar din dorința de a păstra vitalitatea dintelui dumneavoastră. Dacă acest tratament eșuează atunci vom fi nevoiți să efectuăm un tratament endodontic pentru a înlătura durerea.
A avea un dinte tratat endodontic nu înseamnă că acest dinte va fi extras în următorii ani, așa cum multe persoane afirmă. Motivul pentru care realizăm un tratament endodontic corect este tocmai păstrarea acestui dinte pe arcadă pentru cât mai mult timp. Într-adevăr, dacă motivul tratamentului endodontic este o carie foarte profundă care a distrus în mare parte coroana dintelui, vom fi nevoiți să îl reconstituim printr-un pivot din fibră de sticlă de exemplu, refăcând astfel coroana dintelui și făcând posibilă restaurarea lui prin diferite metode protetice. Dacă toate aceste tratamente sunt făcute corect și aveți o igienă dentară foarte bună, dintele dumneavoastră ar putea rămâne pe arcadă pentru tot restul vieții.

Tratamentul antibiotic funcționează ?

Nu!
Infecția din interiorul dintelui nu răspunde la tratamentul antibiotic deoarece dintele (structurile sale dure) restricționează cantitatea de sânge care ajunge în zonă și deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu ajung în cantitate suficientă în zona infectată și nu pot acționa eficient. Deasemenea, tot datorită fluxului sanguin scăzut din zona pulpei dentare, capacitatea de autoreparare a acesteia este mult atenuată.

Cum decurge un tratament endodontic propriu-zis în cabinetul nostru ?

Dintele prezintă în interiorul canalelor radiculare un țesut vascular și nervos (nervul), care asigură aportul de substanțe nutritive. Atunci când are loc inflamarea sau infectarea acestui țesut, este necesară indepărtarea acestuia. Acest procedeu se numește pulpectomie (îndepărtarea pulpei dentare, a nervului).
Tratamentul de canal constă în eliminarea nervului din canalele rădăcinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale (gutapercă), care asigură sigilarea și împiedică infecția.
Cu ajutorul instrumentarului modern rotativ, acționat de un motor endodontic performant (Root ZX II - Morita Japonia) se realizează o lărgire mai accentuată a canalului și implicit o curățare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare injectate și comprimate vertical în canale (Obtura Spartan - SUA), se obține o obturație de canal perfect etanșă.
Lungimea canalului radicular este măsurată electronic cu cel mai performant sistem de localizare a orificiului de deschidere al canalului (Morita ZX II - Japonia), astfel că vom ști exact până unde trebuie plasată obturația de canal.
Izolarea dintelui cu digă, este un standard al cabinetul nostru stomatologic, utilizat atât pentru tratamentele endodontice cât si pentru simplele obturații ale coroanei (plombe), astfel vom putea realiza tratamente mai sigure, fiind ferite de invadarea cu salivă și bacterii a câmpului operator.
Principiul „ceea ce nu se poate izola cu digă nu se tratează” devine astfel o cerință terapeutică necesară, pentru că altfel tratamentele pot fi sortite eșecului, iar nouă nu ne plac eșecurile.
Izolarea dintelui tratat cu digă în timpul tratamentului endodontic, asigură pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru că:
nu se produce contaminarea intraoperatorie cu salivă, deci cu bacterii
se evită pătrunderea accidentală a materialelor străine în cavitatea bucală a pacientului
este eliminat riscul înghiţirii sau aspirării instrumentarului mic
părțile moi (limba, buzele şi gingiile) sunt ferite de acţiunea instrumentelor tăietoare
soluţiile de irigare cu gust neplăcut sau caustice nu mai ajung în contact cu cavitatea bucală a pacientului
are loc o creștere a vizibilității intraoperatorii, medicul putându-se concentra mai bine în timpul manoperelor tratamentului endodontic
Inițial, tratamentul endodontic este realizat pentru a îndeparta durerea și a vindeca sau a preveni infecția. Scopul final este menținerea funcționalității dintelui.
Pentru îndeplinirea acestui scop, în cabinetul nostru este utilizată o tehnică mixtă și foarte eficientă de preparare a canalelor radiculare (manuală și rotativă - sistemul rotativ Twisted Files - Sybron Endo, SUA) precum și o metodă de obturare tridimesională a canalelor radiculare (tehnica de obturare prin condensare verticală la cald), utilizând sistemele Obtura III – sistem de livrare a gutapercii încălzite și System B – are capacitatea de a menține constantă temperatura de modelare și condesare a gutapercii pe parcursul tratamentului endodontic.

Albirea dinților Zoom

Până in prezent nu există la nivel mondial o metodă de albire a dinților mai rapidă, mai sigură și mai eficace decât albirea dentară Zoom Advanced Power !

În urma numeroaselor studii efectuate, s-a dovedit științific că cea mai eficientă metodă de albire dentară este cea realizată cu ajutorul lămpii Zoom Advanced Power (USA), sistemul reușind să albească chiar și dinții care nu răspundeau la alte metode de albire existente!

Ce este albirea dentară Zoom ?

Zoom Advanced Power este un procedeu medical care are ca obiectiv modificarea culorii dentare spre nuanțe mai deschise, procedeu denumit simplu - albire dentară. Metoda Zoom se bazează pe un gel special aplicat pe dinți care este activat de o anumită lungime de undă luminoasă, eliberând oxigen activ. Acest oxigen pătrunde în structura dintelui, reușind să „rupă” pigmenții coloranți - având ca rezultat albirea dentară.


Procedura Zoom poate afecta smalțul dinților mei ?

Cu certitudine, NU ! Numeroasele studii clinice efectuate în cadru universitar sau independent în Statele Unite cât și în alte țări din lume au demonstrat nu numai că sistemul Zoom este absolut sigur pentru sănătatea dentară cât și faptul că reușește să „întărească” smalțul dentar datorită complexului de micro elemente din componență.

Ce se întâmpă de fapt în cursul procesului de albire ?

Albirea dinților se produce prin „ruperea” pigmenților dentinari sub influența oxigenului activ din componența gelului de albire Zoom. Acest gel este aplicat pe dinți și apoi este activat la o anumită lungime de undă luminoasă, dată de lampa de albire Zoom.

Cum se realizează albirea Zoom ?

În cabinetul Smart Dental, procedura de albire Zoom începe prin efectuarea unei igienizări complete a dinților, care cuprinde detartraj, periaj profesional și airflow (air-abrassion). După realizarea igienizării, se realizează o fotografie de detaliu și se măsoară culoarea inițială a dinților. În continuare avem niște pași preciși pe care îi urmăm la fiecare tratament de albire, și pe care îi sintetizăm în imaginea următoare. Are loc izolarea precisă a gingiilor, a obrajilor, astfel încât doar dinții vor fi expuși tratamentului de albire (imaginile 1 - 7). După izolare, pe dinții dumneavoastră va fi aplicat gelul de albire Zoom care va fi activat de lumina specială emisă de lampa Zoom Advanced Power (imaginile 8-9). În total sunt 3 ședințe de aplicare și activare a gelului, fiecare a câte 15 minute. La sfârșitul procedurii, dinții dumneavoastră sunt vizibil mai albi, iar noua culoare o vom măsura din nou pentru a o compara cu cea inițială (imaginea 10). Vom realiza și o fotografie finală. Un alt gel fluorizat va fi aplicat pe dinți. În total, întreaga procedură durează aproximativ 2 ore.


Cât este de neplăcut acest procedeu de albire ?

Procedura de albire Zoom nu este dureroasă dar poate fi prezent un anumit discomfort tranzitoriu ce poate fi asocial cu sensibilitatea dentară, datorat stimulilor termici. De obicei, această sensibilitate tranzitorie încetează după primele 24 de ore.

Cât timp persistă rezultatul obținut în urma albirii Zoom ?

Rezultatul obținut prin procedura de albire Zoom rezistă suficient de mult și depinde în mod direct de igiena orală. În general rezultatul persistă între 3 și 7 ani dar această perioadă poate fi extinsă prin utilizarea sistemului Zoom Home System.

Am vreo restricție în urma albirii dentare Zoom ?

În cursul procedurii de albire Zoom are loc o deshidratare a dinților care revine la normal după 48 de ore. De aceea, în această perioadă imediată albirii dentare, este recomandată limitarea consumului de alimente și băuturi cu conținut ridicat de coloranți, precum: cafea, cola, ceai, vin roșu, sos de soia, ketchup, dulcețuri de fructe de pădure și bineînțeles, fumul de țigară. Aceste prime 48 de ore după albire sunt cruciale pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Când să evit albirea dentară Zoom ?

Procedura Zoom este contraindicată în timpul sarcinii sau lactației la femei, la copii sub 16 ani, la pacienții cu sensibilitate luminoasă crescută, la pacienții cu melanoame sau alte tipuri de cancer de piele.

Cum să prelungesc durata de persistență a albirii dentare ?

Pentru a crește perioada de persistență a rezultatelor obținute, trebuie să renunțați la obiceiurile care produc colorarea dinților. Recomandăm de asemenea utilizarea unor periuțe de dinți ultrasonice, a aței dentare și a unor paste de dinți cu efect de albire. Periodic, se poate folosi sistemul Zoom Home System. De asemenea, menținerea unei igiene orale exemplare și vizita la dentist o dată la 6 luni pentru o igienizare profesională sunt extrem de importante.

Cu ce este diferit sistemul Zoom față de celelalte metode de albire dentară ?

În primul rând sistemul Zoom chiar reușește să albească dinții, față de celelalte metode disponibile. În plus, este extrem de eficace și rapid. Totodată, față de celelalte sisteme de albire dentară disponibile, Zoom este dovedit științific ca fiind complet sigur pentru smalțul dentar, reușind chiar să crească rezistența dintelui cu 25-37%. Acest fapt se datorează prezenței complexului ACP din compoziția gelului de albire Zoom. ACP - amorphous calcium phosphate - este o substanță care „umple” microfisurile și microdefectele smalțului dentar transformându-se în hidroxiapatită - complexul structural de bază al smalțului dentar.

În imaginea următoare vă prezentăm un alt caz de succes a tratamentului de albire Zoom. Rezultat obținut într-o singură vizită la cabinetul nostru !


Sistemul de albire dentară Zoom este sistemul numărul 1 în Stetele Unite în domeniul esteticii prin albire dentară, dovedindu-și superioritatea și eficacitatea prin numeroase studii realizate de-a lungul timpului.

Tehnologia CAD CAM

Cea mai modernă și precisă metodă de reconstituire dentară la nivel mondial, tehnologia Sirona CEREC 3D (CEramic REConstrucion), atât de larg răspândită în Statele Unite ale Americii, este începând din 2012 disponibilă și în cabinetul Smart Dental. Mai puțin de 7% dintre medicii dentiști din întreaga lume utilizează această tehnologie de viitor, printre ei numărându-ne și noi, echipa Smart Dental.

Ce înseamnă sistemul CEREC 3D ?

Această metodă inovativă de tratament - CEREC 3D (Sirona, Germania), metodă de tip CAD/CAM (Computer Assisted Design - Computer Assisted Manufacture), se bazează pe o cameră de captură video de înaltă acuratețe a detaliilor, conectată la un computer care pe baza imaginilor 3D scanate, va realiza designul integral al restaurației ce va fi plasată pe dintele pregătit. Computerul, în realizarea designului coroanei dentare, va ține cont și de dinții vecini dar și de cei antagoniști, oferind medicului cea mai bună variantă pentru dintele dumneavoastră. După realizarea designului computerizat, informația este transmisă wireless aparatului de frezare ce utilizează instrumente diamantate foarte precise. Acesta, va freza un bloc de ceramică exact după designul realizat cu ajutorul computerului, cu un nivel de precizie măsurat în microni.

Sistemul CAD/CAM CEREC 3D de la Sirona ne permite realizarea în doar câteva minute a restaurațiilor coronare integral ceramice, de tip: Inlay, Onlay, Coroană unidentară. Toate restaurațiile efectuate cu ajutorul sistemului CEREC sunt realizate din blocuri ceramice de cea mai înaltă calitate, disponibile în numeroase culori, potrivit fiecărui caz în parte.

De-a lungul timpului, în cei 27 de ani de la apariția primului sistem CEREC, acesta și-a confirmat precizia și rezistența, devenind cea mai importantă opțiune de tratament restaurativ în Statele Unite și devenind astfel o ramură distinctă în medicina dentară modernă.

În esență, CEREC utilizează tehnologia computerizată pentru reconstrucția completă a unui dinte într-o singură vizită la dentist, utilizând cel mai performant material utilizat în stomatologie - ceramica dentară.

Avantajele sistemului CEREC 3D:

► Realizarea restaurațiilor integral ceramice în aceeași ședință, economisind timp.
► Eliminarea necesității purtării unor lucrări provizorii, până la finalizarea lucrării definitive în laboratorul de tehnică dentară
► Restaurațiile CEREC nu conțin metal ! Astfel, coroana dentară aplicată pe dintele dumneavoastră va folosi un material 100% biocompatibil - ceramica dentară. Se elimină astfel apariția unor alergii, a gustului metalic și a respirației urât mirositoare.
► Se pot efectua tratamente restaurative mult mai conservative, nemaifiind necesară îndepărtarea unei grosimi crescute a dintelui dumneavoastră
► Reprezintă varianta ideală de tratare a unei carii dentare - înlocuirea țesutului dentar alterat prin ceramică și nu prin rășini compozite
► Eliminarea erorii umane în timpul realizării - dintele fiind restaurat cu o restaurație dentară a cărei formă, dimensiune este propusă și realizată integral de către un computer.

Când utilizăm tehnologia CEREC 3D ?

În cabinetul Smart Dental, CEREC a devenit opțiunea numărul 1 în reconstrucția dinților cu o distrucție întinsă (distrucție rezultată în urma unei carii profunde sau în urma înlocuirii unor obturații mari). În aceste cazuri, simplele obturații nu pot fi suficiente pe termen lung, dintele având nevoie de un material superior pentru a avea rezistența necesară - ceramica dentară. De aceea, în locul clasicelor obturații compozite (plombe), la dinții cu distrucție întinsă vom realiza Inlay-uri sau Onlay-uri CEREC - adevărate piese „puzzle” ceramice care vor înlocui cu o precizie de nivel micrometric a zonei distruse a dintelui.

Prin aceste Inlay/Onlay-uri CEREC, noi vom aborda cu mult mai mult simț conservativ tratamentul unui dinte, înlocuind numai ceea ce lipsește în urma unei carii, fracturi, obturații vechi (dorim să păstrăm cât mai mult din dintele dumneavoastră). Astfel, reușim să recontruim dintele dumneavoastră printr-o metodă mult mai conservativă decât clasicele coroane dentare (coroanele necesită o șlefuire integrală a dintelui).

Cheia pentru realizarea acestor tratamente speciale este tehnologia avansată pe care o utilizăm cu succes - Sistemul CEREC 3D.

Pacienții care au trecut atât prin realizarea unei coroane cât și prin realizarea unui Onlay Cerec, vor alege ÎNTOTDEAUNA la următoarea intervenție realizarea unui Onlay - o procedură simplă și conservativă, frumusețea naturală a unui dinte putând fi păstrată.

Suntem 100% siguri că aceasta este stomatologia viitorului și vom încuraja întotdeauna reconstrucțiile coroanare conservative, precise și rezistente în
detrimentul clasicelor obturații (plombe), care nu vor putea asigura rezistența necesară dintelui.

De ce să alegi un Inlay/Onlay CEREC în detrimentul unei coroane sau a unei obturații imense ?

Iată câteva motive:

► CEREC păstrează intact o suprafață maxim posibilă din smalțul natural al dintelui;
► În 90% din situații putem evita plasarea unei coroane pe dintele respectiv, menajând astfel naturalețea dintelui dumneavoastră;
► Tratamentul poate fi realizat într-o singură ședință, economisind timp pentru pacient;
► CEREC utilizează cel mai biocompatibil material la ora actuală - ceramica dentară (are proprietățile cele mai apropiate ale smalțului dentar natural);
► Această tehnologie a fost studiată clinic de peste 22 de ani, una dintre concluziile importante fiind: rezistența sa în timp este extraordinară;
► Nu mai sunt necesare amprentele cu materiale care provoacă senzație de vomă sau murdăresc pacientul - amprentarea se face prin scanare computerizată cu o cameră 3D;
► Nu mai sunt necesare realizarea unor lucrări provizorii și nici nu este nevoie de a doua ședință;
► Restaurările CEREC sunt de o frumusețe naturală, de culoarea dintelui;
► Fără îndoială, este o procedură mult mai simplă decât cea de realizare a unei coroane dentare - pacienții realizează imediat cât de uimitor de simplă și comfortabilă este această procedură.

Care sunt pașii în realizarea unei reconstrucții CEREC ?

Există trei pași simpli:

Pentru a fi siguri că te simți perfect confortabil, vom anestezia local dintele care urmează a fi reconstruit, fără ca tu să simți vreo durere.

Apoi îndepărtăm vechea obturație și caria de sub aceasta (printr-o metodă mult mai conservativă decât cea de realizare a unei coroane. Cu ajutorul CEREC, putem să păstrăm intact smalțul sănătos al dintelui - în timp ce în realizarea unei coroane dintele trebuie șlefuit de jur împrejur și redus în înălțime).

La finalul acestui prim pas, dintele va arăta ca un puzzle din care lipsește o piesă.


Cu ajutorul unei camere 3D foarte performante, conectată la aparatul CEREC, vom realiza fotografii tridimensionale ale dintelui preparat.

Apoi, computerul caută într-o bază de date ce cuprinde mii de dinți și determină automat cum arăta dintele tău cand era complet sănătos. O imagine 3D a dintelui va apărea pe ecran iar medicul o acceptă sau realizează mici modificări.

Odată finalizat acest pas, informația este transmisă wireless la un aparat care utilizează instrumente diamantate ce vor freza un bloc de ceramică cu o precizie de ordinul micronilor. Acest proces de frezare durează aproximativ 10-15 minute.


După frezarea blocului de ceramică, reconstrucția realizată este verificată pe dinte (astfel încât această „piesă puzzle” care lipsește să se potrivească exact). Se pot realiza mici ajustări în cazul în care este necesar.

Apoi, această reconstrucție este cimentată pe dinte utilizând cimenturi dentare de cea mai bună calitate, activate de lumina emisă de o lampă de fotopolimerizare. Acest proces practic unește „piesa puzzle lipsă” (reconstrucția CEREC) de restul dintelui.

La final, dintele este polișat astfel încât aspectul final să fie unul cât mai natural.Având în vedere pecizia și rapiditatea cu care pacientul poate pleca cu o reconstrucție dentară de cea mai bună calitate - ceramica dentară frezată 3D - putem spune că sistemul CEREC nu poate avea rival în reconstrucțiile coronare integral ceramice.

CEREC - „One visit dentistry” !

Incrustații ceramice

În cabinetul stomatologic Smart Dental Cluj Napoca, CEREC a devenit opțiunea numărul 1 în reconstrucția dinților cu o distrucție întinsă (distrucție rezultată în urma unei carii profunde sau în urma înlocuirii unor obturații mari). În aceste cazuri, simplele obturații nu pot fi suficiente pe termen lung, dintele având nevoie de un material superior pentru a avea rezistența necesară - ceramica dentară. De aceea, în locul clasicelor obturații (plombe) compozite, la dinții cu distrucție întinsă vom realiza Inlay-uri / Onlay-uri CEREC - adevărate piese „puzzle” ceramice care vor înlocui cu o precizie de nivel micrometric a zonei distruse a dintelui.

Prin aceste Inlay-uri / Onlay-uri CEREC, noi vom aborda cu mult mai mult simț conservativ tratamentul unui dinte, înlocuind doar porțiunea ce lipsește a dintelui în urma unei carii, fracturi, obturații vechi (dorim să păstrăm cât mai mult din dintele dumneavoastră). Astfel, reușim să recontruim dintele dumneavoastră printr-o metodă mult mai conservativă decât clasicele coroane dentare (coroanele necesită o șlefuire integrală a dintelui).

Cheia pentru realizarea acestor tratamente speciale este tehnologia avansată pe care o utilizăm - CEREC 3D. Mai multe informații - aici.

Coroane ceramice pe suport de zirconiu

Lucrările ceramice pe suport din zirconiu elimină folosirea metalelor în lucrările protetice, aducând numeroase avantaje.
Zirconiul este materialul viitorului în stomatologia estetică, datorită proprietăților sale deosebite:

asigură o bună biocompatibilitate cu țesuturile cavității bucale
asigură durabilitatea lucrării, datorată rezistenței mecanice deosebite
asigură o estetică deosebită, zirconiul fiind o ceramică cu proprietăți optice remarcabile
elimină complet structura metalică existentă în lucrările metalo-ceramice clasice, evitându-se apariția fenomenelor de coroziune și cele de aparitie a unei colorații negre în jurul gingiei.

Datorită rezistenței deosebite, este singura variantă care permite realizarea unor punți dentare integral ceramice de dimensiuni mari (peste 4 elemente) iar tehnologia de realizare a structurii de zirconiu este complet computerizată. Tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design / Computed Assisted Manufacturing) este o întreagă linie tehnologică compusă dintr-un scanner, cu ajutorul căruia se scaneaza modelul de lucru, computere, mașină de frezat, întreaga tehnologie fiind pusă în mișcare prin numai câteva click-uri. Rezultatele sunt excepționale, adaptarea lucrării pe bonturile protetice fiind perfectă.

Dupa realizarea structurii de zirconiu, peste aceasta, tehnicianul ceramist va stratifica ceramica și va creea forma și culoarea dintelui pentru satisfacția deplină chiar și a celui mai pretențios pacient.

În realizarea lucrărilor pe zirconiu, este utilizată tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design / Computer Assisted Manufacturing) prin intermediul căreia lucrarea protetică va fi perfect adaptată la nivelul preparației realizate de către medic în etapa de pregătire a dinților.

Fațetele ceramice

Pentru că un zâmbet impecabil se obține numai atunci când dinții sunt într-o stare perfectă, echipa Smart Dental folosește cu succes fatețele ceramice dentare.

Fațetele dentare sunt niște foițe subțiri de ceramică (de grosime 0.6-1 mm) care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri a smalțului.


Ele reprezintă o modalitate elegantă de a îmbunătăți zâmbetul, chiar și atunci când există probleme de formă, aliniament, lungime, sau poziție ale dinților. Dificultatea procedurii implică răbdare din partea pacientului precum și o înaltă calificare prinvind principiile estetice ale medicului.

Rezultat obținut în urma aplicării a 5 fațete ceramice și o coroană integral ceramică:

Estetica dentară

Estetică dentară
Estetica dentară este ramura stomatologică cu un impact deosebit de important asupra aspectului facial al fiecărei persoane, de aceea în cabinetul stomatologic Smart Dental din Cluj-Napoca, vom pune un accent deosebit pe această latură, oferindu-vă cele mai moderne sisteme și tehnici de îmbunătățire a esteticii dentare. Dintre metodele de tratament puse la dispoziția dumneavoastră în cabinetul nostru, amintim:

Smile Design Concept

Putem prefigura tratamentele de estetică dentară, astfel încât pacientul va putea previzualiza aspectul final al tratamentului estetic - detalii aici.

Tratamente de albire dentară Zoom Advanced Power

NOU! În cabinetul stomatologic Smart Dental Cluj-Napoca, folosim cel mai performant sistem de albire dentară disponibil în prezent la nivel mondial: ZOOM Advanced Power - detalii aici.

Fațete Ceramice

Pentru că un zâmbet impecabil se obține numai atunci când dinții sunt într-o stare perfectă, echipa Smart Dental folosește cu succes fatețele ceramice dentare.


Fațetele dentare sunt niște foițe subțiri de ceramică care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri a smalțului (0.6-1 mm) aducând numeroase avantaje: se păstrează vitalitatea dintelui datorită șlefuirii minime, nu conțin metal - fiind deci foarte estetice, pot reface cele mai pretențioase zâmbete prin transluciditate și textură similară cu cea a dintelui natural, menajează gingia deoarece limita fațetei poate fi în apropierea gingiei. Ele reprezintă cea mai elegantă modalitate de a îmbunătăți zâmbetul, chiar și atunci când există probleme de formă, lungime, sau poziție ale dinților.

Dificultatea procedurii implică răbdare din partea pacientului precum și o înaltă calificare prinvind principiile estetice ale medicului - tehnicile de preparare, amprentare și cimentare sunt proceduri extrem de sofisticate.

Lucrări protetice integral ceramice și ceramice cu suport de zirconiu

Lucrările ceramice pe suport din zirconiu elimină folosirea metalelor în lucrările protetice, aducând numeroase avantaje.
Zirconiul este materialul viitorului în stomatologia estetică, datorită proprietăților sale deosebite:

asigură o bună biocompatibilitate cu țesuturile cavității bucale
asigură durabilitatea lucrării, datorată rezistenței mecanice deosebite
asigură o estetică deosebită, zirconiul fiind o ceramică cu proprietăți optice remarcabile
elimină complet structura metalică existentă în lucrările metalo-ceramice clasice, evitându-se apariția fenomenelor de coroziune și cele de aparitie a unei colorații negre în jurul gingiei.

Datorită rezistenței deosebite, este singura variantă care permite realizarea unor punți dentare integral ceramice de dimensiuni mari (peste 4 elemente) iar tehnologia de realizare a structurii de zirconiu este complet computerizată. Tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design / Computed Assisted Manufacturing) este o întreagă linie tehnologică compusă dintr-un scanner, cu ajutorul căruia se scaneaza modelul de lucru, computere, mașină de frezat, întreaga tehnologie fiind pusă în mișcare prin numai câteva click-uri. Rezultatele sunt excepționale, adaptarea lucrării pe bonturile protetice fiind perfectă.

Dupa realizarea structurii de zirconiu, peste aceasta, tehnicianul ceramist va stratifica ceramica și va creea forma și culoarea dintelui pentru satisfacția deplină chiar și a celui mai pretențios pacient.

În realizarea lucrărilor pe zirconiu, este utilizată tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design / Computer Assisted Manufacturing) prin intermediul căreia lucrarea protetică va fi perfect adaptată la nivelul preparației realizate de către medic în etapa de pregătire a dinților.

Tehnologia CEREC - Reconstrucții integral ceramice într-o singură ședință !

În cabinetul stomatologic Smart Dental Cluj Napoca, CEREC a devenit opțiunea numărul 1 în reconstrucția dinților cu o distrucție întinsă (distrucție rezultată în urma unei carii profunde sau în urma înlocuirii unor obturații mari). În aceste cazuri, simplele obturații nu pot fi suficiente pe termen lung, dintele având nevoie de un material superior pentru a avea rezistența necesară - ceramica dentară. De aceea, în locul clasicelor obturații (plombe) compozite, la dinții cu distrucție întinsă vom realiza Inlay-uri / Onlay-uri CEREC - adevărate piese „puzzle” ceramice care vor înlocui cu o precizie de nivel micrometric a zonei distruse a dintelui.

Prin aceste Inlay-uri / Onlay-uri CEREC, noi vom aborda cu mult mai mult simț conservativ tratamentul unui dinte, înlocuind doar porțiunea ce lipsește a dintelui în urma unei carii, fracturi, obturații vechi (dorim să păstrăm cât mai mult din dintele dumneavoastră). Astfel, reușim să recontruim dintele dumneavoastră printr-o metodă mult mai conservativă decât clasicele coroane dentare (coroanele necesită o șlefuire integrală a dintelui).

Cheia pentru realizarea acestor tratamente speciale este tehnologia avansată pe care o utilizăm - CEREC 3D. Mai multe informații - aici.

Tratamentul cariilor dentare

Ce este caria dentara ?

Caria dentară este un proces distructiv cronic (fără posibilitate de vindecare spontană) al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară. Caria se dezvoltă numai pe dinţii erupți, în contact cu mediul bucal şi niciodată pe dinţii complet incluşi sau foarte bine izolaţi de mediul bucal.

Identificarea și tratarea cât mai precoce a cariilor dentare vă pot scuti de manopere mai complicate și mult mai costisitoare. În acest sens, controlul stomatologic o dată la șase luni este extrem de important, medicul dentist putând identifica leziuni carioase incipiente și invizibile unui ochi neavizat. Procesul carios nu are șanse de vindecare fără intervenția unui medic dentist iar leziunea carioasă își continuă procesul, putând afecta și pulpa dentară (nervul dintelui) sau chiar parodonțiul marginal (osul în care dintele este fixat). În aceste cazuri, medicul va încerca salvarea dintelui prin tratamentul endodontic modern, disponibil în cabinetul stomatologic Smart Dental.

De ce este important să tratăm cariile dentare la timp ?

Caria dentara constituie, prin complicațiile sale, principala cauză de pierdere a dinților. Ea începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) și, pe măsură ce crește în dimensiune și se apropie de pulpa dentară (nerv), încep să apară dureri la dulce, la rece, poate să rețină resturi alimentare și deci, bacterii, aparând și fenomenul de respirație urât mirositoare (halenă). Dacă o carie dentară nu e tratată nici în această fază, se ajunge la infecția pulpei dentare, însoțită adesea de dureri atroce. Aceste infecții pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodata chiar febră și stare de rău general. Adesea dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.

Tratamentul cariei dentare în cabinetul stomatologic Smart Dental.

În general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este mai puțin costisitor decât tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate până în momentul în care durerea ne aduce în cabinetul stomatologic.
Tratamentul unei carii dentare simple presupune curățarea țesutului dentar necrozat și refacerea morfo-funcțională a dintelui în cauză din materiale compozite fizionomice, într-o culoare asemănătoare restului suprafeței dentare, printr-o obturație. În cabinetul stomatologic Smart Dental din Cluj Napoca, folosim materiale compozite de ultimă generație, adecvate fiecărui caz în parte.

În cazul unor pierderi mari de substanță dură dentară (mai mult de 40% din volumul coronar), va trebui să recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar dacă un astfel de tratament este mai costisitor decât o obturație simplă, închiderea marginală, stabilitatea coloristică îl fac indispensabil în tratamentul acestui tip de leziuni carioase extinse.

Dacă distrucția coronară este de și mai mari dimensiuni, vom aplica o coroană de înveliș (metalo-ceramică, integral ceramică sau ceramică pe suport de zirconiu), refacerea prin obturație dentară simplă neputând asigura rezistență și stabilitate în timp.

De multe ori însă ne confruntăm cu o problemă și mai importantă. Unele procese carioase neglijate mult timp evoluează spre camera pulpară, cauzând dureri dentare și obligând la tratament endodontic, urmat apoi de reconstrucția dintelui printr-o metodă potrivită cazului clinic.

Consultația la dentist

Bun venit în cabinetul stomatologic Smart Dental Cluj-Napoca !

Cum decurge prima vizită la cabinetul stomatologic Smart Dental Cluj-Napoca ?

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra problemelor din cavitatea ta bucală este necesară o consultație de specialitate. În cadrul acesteia, vom discuta pe lângă problemele de sănătate generale și Nevoile – Dorințele – Așteptările tale de la tratamentul stomatologic pe care îl vei urma. Îți vom cere să completezi un chestionar medical, pentru a ne fi mai ușor să înțelegem Nevoile pe care le ai din punct de vedere stomatologic. O radiografie panoramică ne este necesară pentru a avea o imagine de ansamblu asupra problemelor cavității tale orale. Vom realiza câteva fotografii pe baza cărora vom discuta Dorințele tale din punct de vedere estetic. Estetica dentară este ramura stomatologiei cu cel mai mare impact asupra personalității tale, de aceea vom discuta toate posibilitățile de tratament de care poți beneficia în cabinetul nostru stomatologic din Cluj-Napoca.

În urma examenului clinic iți vom propune mai multe planuri de tratament, iar de comun acord vom stabili realizarea unuia dintre acestea. Îți vom putea spune care sa fie Așteptările tale la finalul acestuia.

Educarea pacienților este o preocupare continuă în cabinetul nostru stomatologic. Pe lângă ilustrațiile și explicațiile oferite pacienților, în cabinetul Smart Dental Cluj-Napoca a fost introdusă tehnologia digitală. Conform principiului „O imagine face cât o mie de cuvinte”, peste 100 de filmulețe de animație (MediaMed - Canada) care ilustrează diferite proceduri medicale dentare au fost puse la dispoziția dumeavoastră.
În acest mod, fiind pacientul nostru vă veți putea face o imagine reală asupra tratamentului pe care medicul dentist il va efectua.

Nu vom lăsa nimic la voia intâmplării, dorim să fim la înălțimea Nevoilor – Dorințelor și Așteptărilor tale.

Cât costă o plombă?

Este o întrebare pe care o auzim des. Un dinte cu un proces carios poata să aibă diferite grade de distrucție coronară, iar soluțiile de tratament sunt diferite în funcție de situație. Variante posibile de tratament:

Obturație (plombă) din material compozit;
Reconstrucție ceramică CEREC (Inlay sau Onlay) - dacă mai mult de 40% din structura dintelui a fost distrusă;
Tratament endodontic (dacă a fost afectat și nervul), urmat de pivot de fibră de sticlă și obturație sau coroană dentară;
sau chiar Extracția dintelui – dacă rădăcina dintelui și/sau coroana acestuia sunt compromise irecuperabil.
Așadar, ceea ce poate fi considerat de către un pacient "un dinte care are nevoie de o plombă" poate avea uneori implicații mult mai serioase, cu necesitatea efectuării unor tratamente complexe.

Aceste lucruri nu pot fi stabilite telefonic ci este nevoie de o consultație!

Serviciile medicale fără compromis