Stomatologie pentru copii

Ce este pedodonția ?

Pedodonția este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Ea reprezintă o ramură a medicinii dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților temporari („de lapte”) și al dinților permanenți tineri (asistență stomatologică acordată copiilor).

Pedodonția cuprinde:

Tratamentul curativ și profilactic al dinților copiilor
Profilaxia anomaliilor dento-maxilare
Prevenirea cariilor și a afecțiunilor gingivale
Controlul plăcii bacteriene
Indicații pentru periajul dentar corect și igiena orală corespunzătoare.
Medicul dentist pedodont este mai mult decât un medic care pune plombe copiilor, el poate ajuta copilul să învețe la timp cum se realizează periajul dentar corect, poate să prevină apariţia cariilor sau chiar a traumatismelor. Totodată, medicul dentist pedodont poate ajuta în evitarea sau reducerea severității viitoarelor probleme ortodontice pe care le va rezolva medicul ortodont, având astfel o contribuție importantă și în dezvoltarea armonioasă a oaselor faciale. Pedodonția cuprinde și tratamente profilactice (fluorizări, sigilări etc), deoarece prevenirea cariilor dentare este cel puțin la fel de importantă ca și tratarea lor, evitând astfel apariția unor tulburări în dezvoltarea și erupția dinților definitivi provocate de diverse afecțiuni ale dinților de lapte. Medicul dentist pedodont poate deci să fie de un real ajutor copilului dumneavoastră, ajutându-l să aibă un zâmbet frumos, strălucitor şi sănătos.

Când mergem la dentist ?

Vârsta la care copilul trebuie spălat pe dinți începe cu erupția primului dinte și continuă până când el deprinde tehnica corectă de periaj, de aceea prima vizită la cabinetul stomatologic trebuie să se facă nu mai târziu de vârsta de 3 ani. Aceasta este vârsta la care are loc de regulă erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dinți - dentiția temporară). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.
Scopul nostru este de a ajuta dezvoltarea unui copil sănătos, care va deveni un adolescent și apoi un adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă orală, care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vârste înaintate.

Pentru prima vizită la medicul dentist, copilul trebuie pregătit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta fără să îi sperie şi să asigure medicului o imagine cât mai plăcută.
Vorbește-i copilului tău despre cât de mare este și că a sosit momentul să facă o vizită medicului dentist. Încercă să ai o atitudine cât mai pozitivă, astfel ca împreună să reușim să creem o experiență plăcută copilului tău, iar el să revină cu plăcere, oricând, la cabinetul stomatologic.
Dacă aveți o anxietate legată de “trecutul” dumneavoastră în cabinetul stomatologic, încercați să o ascundeți copilului dumneavostră și să nu îi transmiteți acestuia frica. Încercați să nu folosiți cuvinte precum durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manoperă pe care o vom face, urmărind ca el să se relaxeze și să îi facă plăcere acestă nouă experiență benefică lui.
Datorită specialităţii noastre trebuie să luăm în considerare că cel mic nu este tot timpul în apelele lui şi, în aceste situaţii, chiar dacă este programat, este bine a se renunţa la şedinţa din ziua respectivă pentru ca copilul să nu capete repulsie faţă de tratamentul stomatologic.
Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel, asigurăm copilului un plus de confort căci prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive.
Recomandăm controale regulate la 6 luni, care constau în consultație și igienizarea profesională a dinților. De asemenea, recomandăm aplicarea de două ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistentei smalțului.

Ce urmărim prin profilaxie ?

Profilaxia primară are drept scop evitarea apariției procesului carios, iar în realizarea ei pot interveni atât măsuri nespecifice privind starea de sănătate, regimul alimentar, cât și măsuri specifice care să favorizeze o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topică - aplicarea de fluor pe suprafața dinților) sau sigilarea dentară.

Ce este sigilarea dentară ?

Profilaxia cariei dentare începe de la o vârstă fragedă la copii, în momentul erupției primului dinte definitiv pe arcadă - la 6 ani ! Primul dinte definitiv este molarul de șase ani. Acesta erupe în spatele tuturor dinților de lapte fără ca primul dinte de lapte să fie înlocuit (să cadă).

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanțurilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui). Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia cariilor aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților (în șanțuri și fosete). Aceste carii apar datorită faptului că igienizarea în aceste fisuri este dificilă datorită dimensiunilor mai mici decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde crează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios.
Sigilarea șanțurilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare în fața bolii carioase, fiind astfel cea mai sigură metodă de profilaxie primară a dinților recent erupți. Sigilarea se realizează printr-o modalitate simplă în cabinetul Smart Dental, prin utilizarea unor rășini compozite opace sau transparente, fotopolimerizabile.

Sfaturi utile în prevenirea cariilor dentare:

Reduceți frecvența consumului de alimente între mesele principale
Încurajați spălatul dinților și folosirea aței dentare
Atenție la băuturile consumate (cu conținut crescut de zahăr)
Evitați consumul de alimente lipicioase (caramele, bomboane gumate)

Serviciile medicale fără compromis